- De software die in omvormers voor zonnepanelen zit blijkt relatief makkelijk te hacken, stelt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
- Omvormers behoren tot de zogenoemde ‘Internet of Things’-apparaten, ofwel losse apparaten die via computerchips met het internet zijn verbonden.
- De Rijksinspectie stelt dat alle onderzochte omvormers tekortschoten wat betreft de normen voor cyberveiligheid.
- Lees ook: Subsidie voor verduurzaming van je huis: van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp – bekijk het overzicht
Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers in de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.
Door omvormers te verbinden met het internet, kunnen eigenaren van zonnepanelen monitoren wat hun energieopbrengst is. Maar dat is dus niet zonder risico, stelt de RDI. Geen enkele van de onderzochte omvormers voldoet namelijk aan de norm voor cyberveiligheid.
Hackers kunnen via omvormers zonnepanelen aanvallen
Hackers lijken daardoor vrij spel te hebben. Niet alleen kunnen zij zonnepanelen van afstand uitschakelen of bestoken met ddos-aanvallen, ook is het mogelijk via de omvormers persoonsgegeven buit te maken.
Verder komt uit het onderzoek van de toezichthouder naar voren dat vijf van de negen onderzochte omvormers storingen kunnen veroorzaken.
Als voorbeeld noemt de RDI radio’s en draadloze tags om deuren te openen, die beide als gevolg van een storing minder goed kunnen functioneren. Ook de administratieve eisen laten te wensen over. Zo ontbreken handleidingen bij de omvormers en vermelden niet alle fabrikanten hun contactgegevens. Daardoor kunnen consumenten met vragen of problemen moeilijker contact opnemen.
Fabrikanten van de omvormers zijn pas vanaf augustus volgend jaar verplicht te voldoen aan de eisen voor cyberveiligheid. De RDI hoopt nu dat zij met de onderzoeksbevindingen aan de slag gaan, zodat alle omvormers vanaf die datum aan alle eisen voldoen. De toezichthouder adviseert voor nu om de omvormers te voorzien van sterke wachtwoorden en regelmatig updates uit te voeren.